Guidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloog
Geldig van zondag 11 mei tot vrijdag 23 meiSynoptische ontwikkeling:
Een gordel van hogedrukgebied boven Noord-Europa zorgt (vanaf 11 mei) voor een geblokkeerd stromingspatroon boven een groot deel van Europa, midden in een grootschalige en hardnekkige meander van de straalstroom (die boven Zuid-Europa of zelfs Noord-Afrika ligt). Boven Zuidwest- en Oost-Europa bevinden zich rondtollende afgesnoerde hoogtelagen. In onze omgeving resulteert dit in een (noord)oostelijke stroming en de aanvoer van opgewarmde en uitgedroogde lucht vanaf het continent. In de loop van volgende week krijgen we juist met een grootschalige hoogterug te maken waarvan het zwaartepunt zich opnieuw ten noordwesten van onze omgeving zal bevinden. De stroming zal hierdoor weer een grotere noord-component krijgen en de aangevoerde luchtsoort zal daardoor een meer maritiem polaire oorsprong krijgen. In een groot deel van de leden neigt het grootschalige patroon dan naar een omega blokkade, waarbij het wel onzeker is in hoeverre de stroming bij ons anticyclonaal blijft. Tegen het einde van de periode (vanaf de 21e) is er een klein cluster leden die een overgang naar een westcirculatie laat zien, vanaf de Atlantische Oceaan.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Tot en met volgend weekend blijft het waarschijnlijk op de meeste plaatsen droog, waarmee het neerslagtekort verder zal oplopen en er spraken is van aanhoudende droogte. Op maandag en dinsdag is er in het zuidwesten van Nederland een kleine kans (ca. 20%) op een bui aan de noordoostflank van het rondtollende hoogtelaag. Doordat de aanvoer meer continentaal wordt zal er aanvankelijk veel zon zijn, in de loop van volgende week echter zal de meer maritiem aanvoer resulteren in meer bewolking. Pas vanaf volgend weekeinde zien we in een deel van het ensemble de mogelijkheid voor een wat meer cyclonale stroming aan de flank van de (omega) blokkade en/of nabij een hoogtelaag. Tegen het einde van de periode is er bovendien een paar leden die een overgang laten zien naar een zonaal patroon. Dit resulteert in langzaam stijgende neerslagkansen maar met ca. 30% aan het einde van de periode is dat nog altijd minder dan de klimatologie. Qua temperatuur is de verwachting lastiger en afhankelijk van de mate van bewolking en de windrichting, over de hele linie acht ik een vrij normale temperatuur het meest waarschijnlijk. De mistkansen blijven vrij klein a.g.v. van de veelal doorstaande wind, de kans op zware windstoten is echter ook heel klein.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Zonnig en droog, met middagtemperaturen (ruim) boven de 20 graden. In de loop van volgende week mogelijk wat meer bewolking en iets lagere temperaturen.
Samenvatting EPS-periode:
Geleidelijk meer bewolking maar aanvankelijk nog wel meest droog. Waarschijnlijk pas na volgend weekeinde kans op een bui. De temperatuurverwachting is onzeker, er is een grote spreiding rond het langjarig gemiddelde.
Paraaf meteoroloog: wijs